ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

          Είναι γνωστό πως ο τόπος γέννησης του κάθε ανθρώπου είναι επιλογή της φύσεως και  η νοοτροπία των ανθρώπων κάθε λαού διαμορφώνεται από τον τόπο που ζει.

          Γεγονός είναι όμως ότι δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους να παραδεχτούν πως υπάρχει καλύτερο μέρος από το δικό τους. Αυτό πέραν των άλλων οφείλεται και στο γεγονός ότι κάθε κράτος προσπαθεί να κάνει το λαό του να αισθάνεται υπερήφανος για τον τόπο του, την καταγωγή του και τα επιτεύγματα των προγόνων του.

          Για παράδειγμα, οι Γερμανοί κυκλοφόρησαν ένα αυτοκόλλητο στο οποίο αναγράφεται: « Είμαι περήφανος που είμαι Γερμανός ». Ο Πρόεδρος όμως της Γερμανικής Δημοκρατίας (1984-1994) Ριχάρδος Φον Βαϊτσέκερ στο λόγο του στην Ακαδημία Αθηνών την 9 Οκτ 1992 (κατά την επίδοση του τίτλου του επιτίμου μέλους της), αναφέρει: «Ο πολιτισμός στη Γερμανία εισήλθε από το Βυζάντιο χάρη στην Ε λ λ η ν ί δ α πριγκίπισσα Θεοφανώ, μητέρα του Αυτοκράτορος Όθωνος του Γ΄, στα τέλη του δεκάτου αιώνα ».        

          Μετά τους Γερμανούς οι Τούρκοι κυκλοφόρησαν ένα αντίστοιχο αυτοκόλλητο. Και διερωτάται κανείς: Τα τουρκάκια διδάσκονται να είναι υπερήφανα για την καταγωγή τους. Εξήγησε όμως κανείς σε αυτά το γιατί; Τους εξήγησαν ότι οι μόνες τέχνες που εξέλιξαν ως φυλή είναι οι γενοκτονίες, τα ολοκαυτώματα και οι εθνικές εκκαθαρίσεις όπως τις εφάρμοσαν στους Ορθόδοξους Συρίους, στους Αρμενίους και σήμερα στους Κούρδους; Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά τη μοναδική τέχνη που εξέλιξε αυτή η φυλή, τη θηριωδία. Τη γνωρίζουμε από τον Πόντο, τη γνωρίζουμε από τη Σμύρνη, τη γνωρίζουμε από την Ίμβρο και την Τένεδο, τη γνωρίζουμε από την Κύπρο και από τα 400 χρόνια σκλαβιάς. Τη βλέπουμε σήμερα στο Κουρδιστάν, τη βλέπουμε στους «Γκρίζους Λύκους».

          Εμείς όμως είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο γιατί είμαστε η μοναδική φυλή που στη διαδρομή της ιστορίας κάναμε κοσμοκρατορίες, αλλά και γιατί στην πλέον γνωστή από αυτές, σε εκείνη του Μ. Αλεξάνδρου, κανένας λαός δεν επαναστάτησε για 300 χρόνια (άσχετα αν υπήρξαν ισχυρότατοι πόλεμοι μεταξύ των επιγόνων). Και δε ξεσηκώθηκε γιατί δεν κάναμε στυγνή κατοχή. Γιατί είμαστε, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ιερέα του 6ου π.Χ αιώνα, «…το ωραιότερο και το πλέον καλύτερο ανθρώπινο γένος…». Γιατί αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κάνουμε εκστρατείες και με εκατοντάδες επιστήμονες ιστορικούς, βοτανολόγους, γεωλόγους, γιατρούς, μεταλλειολόγους, γλωσσολόγους, γεωλόγους, αστρονόμους, μετεωρολόγους και τόσους άλλους.

 

Γι’ αυτό μας θαύμαζε ο Γκαίτε, λέγοντας:

 «Μετά την συγγραφή του Βέρθερ και του Φάουστ επήγα να παρακαθίσω στην τράπεζα των Ελλήνων. Εάν τους είχα γνωρίσει, όπως σήμερα τους γνωρίζω, με τα αριστουργήματα που υπάρχουν σ’ αυτούς από χιλιετιών δεν θα έγραφα ούτε ένα στίχο. Θα μεταχειριζόμουνα αλλιώς τη δραστηριότητά μου»

         

          Παρ’ όλα τα στραβά και ανάποδα που έχουμε (και που εγώ ο ίδιος καυτηριάζω αρκετές φορές για τη σύγχρονη Ελλάδα), πρέπει να γνωρίζουμε ότι είμαστε ο μοναδικός λαός που παρουσιάζει μία συνεπή και συνεχή παρουσία στη εξέλιξη των γραμμάτων και των επιστημών. Από την ανθρωπότητα πέρασαν μεγάλοι λαοί που σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά που δεν μας άφησαν τίποτε γραπτό που να αποτελεί απόδειξη της συμβολής τους στον πολιτισμό. Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Χαλδαίοι πέρασαν και εξαφανίστηκαν, χωρίς να αφήσουν σχεδόν ούτε ίχνος της παρουσίας τους. Γραπτό μνημείο κανένα.

 Ο μεγαλύτερος Άραβας ιστορικός Ιμπν Χαλντούν επιβεβαιώνει: «Που είναι η γραμματεία των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων, των Χαλδαίων, των Αιγυπτίων; Όλη η ανθρωπότητα έχει κληρονομήσει την γραμματεία των Ελλήνων μόνον».

Εμείς είμαστε υπερήφανοι γιατί από τότε που ως Ελληνισμός δώσαμε στην ανθρωπότητα τους Ηράκλειτο, Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Πυθαγόρα, Αρχιμήδη, Λεωνίδα, Μιλτιάδη, Ζήνωνα, Ιπποκράτη,  Παρμενίδη, Μ. Αλέξανδρο, ...συνεχίσαμε να δίνουμε προσωπικότητες με έργο, όπως Πλούταρχος, Δίων (Προυσσαεύς), Ήρων (Αλεξανδρεύς), Υπατία η Αλεξανδρινή και ακόμη τον Βασίλειο τον Β΄, τον Γεώργιο Πλήθωνα τον Γεμιστό, τον Κοσμά τον Αιτωλό και μέσω της Ακαδημίας Πλάτωνος δώσαμε μόρφωση και παιδεία στους πατέρες Μ. Βασίλειο, Ι. Χρυσόστομο, στον φιλόσοφο αυτοκράτορα Ιουλιανό.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί γνωρίζουμε πλέον ότι με τον Σωκράτη διδάξαμε τον ένα Θεό και τον προ Χριστού Χριστιανισμό. Το «κάλλιον αδικείσθε ή αδικείν», που είπε, δεν είναι η πεμπτουσία της Θρησκείας που ακολούθησε μετά από πέντε αιώνες; 

 Είμαστε υπερήφανοι γιατί όλοι γνωρίζουν ότι με τη θυσία του Βυζαντίου σταματήσαμε τον Μεσαίωνα και δημιουργήσαμε την Αναγέννηση στην Ευρώπη, γιατί από τον Λεύκιππο και τον Δημόκριτο μέχρι την εποχή μας δώσαμε επιστήμονες όπως τον K. Καραθεοδωρή, δάσκαλο των πυρηνικών επιστημόνων Χάιζενμπεργκ (1901-1976) και Αϊνστάιν.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί σώσαμε τον κόσμο κατ’ επανάληψη από την βαρβαρότητα με τον Μαραθώνα, τη Σαλαμίνα, το Βορειοηπειρωτικό Έπος του 1940.Είμαστε υπερήφανοι γιατί ακόμη και σήμερα κάθε ανακάλυψη έχει Ελληνική σφραγίδα είτε γιατί έγινε από κάποιον Έλληνα, είτε γιατί έγινε από ερευνητική ομάδα στην οποία μετείχε κάποιος Έλλην, είτε γιατί ο ερευνητής στηρίχθηκε σε μελέτες Ελλήνων.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί σήμερα μόνο στις ΗΠΑ έχουμε πάνω από 2800 Έλληνες πανεπιστημιακούς διδασκάλους και σε όλο τον κόσμο 5500, που σε απόλυτο αριθμό (και όχι κατ’ αναλογία  πληθυσμού) δεν έχει καμία φυλή στον κόσμο.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί σήμερα πολλές προσωπικότητες της Ευρώπης, θεωρώντας τιμή τους να λέγονται Έλληνες, αλλάζουν τα ονόματά τους ή αλληλογραφούν με Ελληνικά, όπως π.χ ο σύγχρονος Βάσκος Γερουσιαστής Χουάν Αρζά επέλεξε να φέρει και το Ελληνικό όνομα Αριστείδης Πολυάναξ ή ο Juan Jose Puhana Arza έγινε Λεωνίδας Πεισιστρατίδης και ο γλωσσολόγος Φρειδερίκος Σαγκρέδο αυτοαποκαλείτε Αρίστων Άμων.

Πέραν αυτών «Δύο Ισπανοί ευρωβουλευτές, οι κ.κ. Χεριγκοϊτία και Ιμάθ έκαναν πρόταση για αναγνώριση της αρχαίας Ελληνικής ως Ευρωπαϊκής διεθνούς γλώσσας και ουδείς εδώ στην Αθήνα έσπευσε να το εκμεταλλευθεί  !!!!. Οι δύο Ισπανοί κατέθεσαν μάλιστα και σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η μητέρα των ευρωπαϊκών γλωσσών, τις οποίες απεκάλεσαν «διαλέκτους της Ελληνικής». Το εκπληκτικό που απεκάλυψαν οι δύο Ισπανοί είναι ότι η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη την οποία οι υπολογιστές προηγμένης τεχνολογίας μπορούν να δεχθούν νοηματικά»

Στον ατελείωτο κατάλογο των λόγων που έχουμε για να αισθανόμαστε ευτυχείς, τυχεροί και υπερήφανοι για την καταγωγή μας πρέπει να προσθέσουμε και έναν ακόμη ατελείωτο κατάλογο της παγκόσμιας διανόησης που μας θεωρούν ακόμη και σήμερα ως το λίκνο του ανθρωπισμού και του πολιτισμού προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης, επιστήμης και πολιτικής που δεν έχαναν (και δε χάνουν) την ευκαιρία σε κάθε στιγμή της ζωής τους να προβάλουν το θαυμασμό τους για τον αρχαίο και σύγχρονο Ελληνισμό, όπως:

Φ. Νίτσε

«Μας επιβάλλεται να ομολογήσουμε ότι οι Έλληνες κρατάνε τα ηνία του πολιτισμού μας και κάθε πολιτισμού » «Οι άλλοι λαοί έχουν Αγίους, οι Έλληνες έχουν Σοφούς

Ι. Γκαίτε

«Ότι είναι η καρδιά και ο νους για το σώμα, είναι η Ελλάς για την ανθρωπότητα »

Π. Σέλλεϋ      

«Εάν η Ελλάς δε μετέδιδε τα φώτα της στην Ευρώπη, θα είμαστε ακόμη άγριοι και ειδωλολάτρες»

 

Είναι όμως δυνατόν όλοι οι άνθρωποι να αισθάνονται έτσι ή υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κάποια στοιχεία για τα οποία μπορεί και πρέπει λογικά να αισθάνεται κάποιος υπερήφανος για τον εαυτό του, την καταγωγή του, την πατρίδα του ? Μήπως τελικά είμαστε περήφανοι μόνο για τους προγόνους μας, για αυτούς που κατά καιρούς μας δόξασαν ?

 

Κώστας Παπαδημητρίου

Share: